21 юни 2012 г.

ДА ДАВАШ...

    Да даваш израз на своята вяра и възторг към Бога е нещо възвишено, мило, приятно, благородно, спасително. В молитва, слова и песен духовна да изповядваш вярата си в Бога, да величаеш, да възхваляваш могъществото на Бога Вседержител и Творец и тъй да осмисляш времето, посветено на празнична почивка - това е живот за душата и дълг на всеки християнин.
    Тъй са мислили блажените отци и учители на Църквата, оставили прекрасни молитвени творби като свидетелство на тяхната вяра, надежда и любов към Бога. Молитвата е израз на духовно просветление и прозрение и зад пределите на видимия свят. Изложени често пъти в дивно поетична форма, с възторжена красива реч, техните писания се явяват като молитва, песен и тържествени химни в изповядване на вярата им в Бога.
    В добро настроение ли си - в радост, възторг, с духа си в лекота, с крила към небето готов да полетиш - пей, слави, въздавай Бога!
     В скръб ли си - в тревога не се поддавай на униние - в молитва към Бога утеха ще имаш. Тогава нагоре към Бога отправяй ти поглед - моли се, пей, славослови Бога и ще се почувстваш честито, щастливо Божие създание...

†Доростолски Митрополит Иларион

(Този текст е част от предговора към прекрасната книга "Молитвени стихове", на блаженопочиналия митрополит Иларион).


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.