28 август 2012 г.

ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

"Славното Предтечево посичане беше някакъв Божествен промисъл, за да се проповядва пришествието и на затворените в ада; да ридае Иродиада, поискала беззаконното убийство, тя не възлюби Божия закон и вечния живот, но временния и суетния."

Братя и сестри,

Отново беснее Иродиада, отново се вълнува, играе и беззаконно иска от Ирод главата на Иоан Кръстител. Отново Иезавела, отново се вълнува, играе и беззаконно иска от Ирод главата на Иоан Кръстител. Отново Иезавел  замисля да похити лозето Навутеево и да прогони от планината свети Илия.
Така започва своето слово св. Йоан Златоуст за днешното скръбно събитие. Тъжно е, защото обезглавиха този, когото кръсти в Йордан проповядвания, този, който проповядва за него и стана жив светилник, та да осветява пътя пред идващия Месия, да подготви всички жадни души за живата вода на Христовото Спасително Слово.
На свети Йоан подобавало да предвари както рождението на Господа по плът, така и смъртта. Защото както на земята проповядвал за пришествието Господне, като постоянно казвал: след мене иде по-силният от мене, така и на пребиваващите в ада души, на светите праотци и всички души трябвало да възвести, че в света вече се е явил очакваният от Адама Месия. И подобно на Господ Иисус Христос, Който пострадал заради греховете на човеците, то и Неговият Предтеча загинал със страдалческа смърт поради беззаконието на Ирод.

Когато достигнал тридесетата си годишнина, св. Йоан Предтечата Господен, по внушение Божие, се явил между юдеите, за да ги подготви да приемат Месията идващ да спаси човечеството.
Възвестявайки им явяването на Спасителя и приближаването на Царството Божие, Йоан ги убеждавал да се приготвят за тая велика радост чрез покаяние за множеството грехове и изправяне на греховния живот. Множество люде идвали при Предтечата и приемали от него покайното кръщение.
Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, Кръстителят Господен не се побоял да говори правдата дори и тогава, когато могъл за това да се подложи на опасност. Тогава цар Ирод, се развел със своята законна жена и се оженил за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това се забранявало от Мойсеевия закон, Йоан казал на царя: "Не ти прилича да имаш жената на брата си"!
Разгневен царят го затворил в тъмница. Скоро след затварянето на Йоан Ирод празнувал рождения си ден и направил голямо угощение на велможите и началниците галилейски. На този празник Иродиадината дъщеря играла и така се понравила на царя, че той във възторг се заклел да й даде каквото си пожелае. Посъветвана от майка си му казала: "Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан!" Веднага донесли на блюдо главата на великия пророк, дали я на девойката, а тя я занесла на майка си, която от злоба избола с игла езика на Йоан.

Братя и сестри,

Днес светата Църква е отредила да се пости строг пост, т.е. да не се яде дори олио. Нека днешния ден да ни бъде като ден на размисъл, ден на покаяние, деня на промяна. Нека гледайки как безжалостно убили предтечата Господен Йоан да се обърнем към него така: 
"Кръстителю Христов, проповедниче на покаянието! 
Не презирай нас, който се каем, но заедно с небесните воинства моли се на Господа за нас недостойните, които паднахме в много грехове и се измъчваме от бурните помисли на нашия ум.
Изпълнени сме със зли дела и няма край нашият греховен навик, умът ни е прикован към земните неща.
Що да правим, не знаем, и при кого да отидем, за да бъдат спасени душите ни, освен при тебе, свети Иоане, едноимен на благодатта, защото знаим, че ти пред Господа след света Богородица си най-велик измежду всички родени на земята.
Ти се удостои да се докоснеш до главата на Царя Христа Божия Агнец, Който взе греховете на света, моли го за нашите грешни души, та поне отсега да понесем благото Му иго и да получим наградата с последните.
О, Кръстителю Христов, досточтими Предтече, последни пророче, първи мъчениче, наставниче и учителю на чистотата и ближни Христов приятелю!
Тебе молим, при тебе прибягваме: не ни отхвърляй от твоята закрила, но подигни нас, падналите в много грехове.
Обнови душите ни  чрез покаяние, като с второ кръщение.
Очисти нас осквернените от греховете и ни помогни да влезем в небесното Царство, дето нищо нечисто не влиза. Амин.



*Аудио записът е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.