3 януари 2015 г.

Десет чуждестранни знаменитости, изповядващи православието

Дженифър Анистън

Голямо влияние върху религиозното възпитание на знаменитата актриса оказва нейният баща Янис Анастасакис, православен християнин от гръцкия Крит. Дженифър често посещава църквата и внася пожертвования в полза на Спасо-Преображенския храм, отнасящ се към Константинополската патриаршия.

Том Ханкс

Носителят на Оскар Том Ханкс, католик по рождение, в свое време излиза от католическата църква и приема православната вяра. Решението да се кръсти в православието е свързано с втория му брак, когато Ханкс се жени за актрисата Рита Уилсън, която е с българо-гръцки корени и е православна.
„Когато в своя живот стигате до решението, че трябва да се ожените и да създадете деца, още на този етап е важно да изясните духовното наследство на своето бъдещо семейство” – казва актьорът, добавяйки, че неговото наследство е гръцкото православие. „Аз се ожених в същата църква, в която беше кръстена моята жена. Децата ми се кръстиха в същата купел, в която и жена ми. Това прави нашето семейство една голяма част от вселенската Църква” – подчертава Том Ханкс, отбелязвайки, че си дава сметка за това „колко важно и прекрасно е да имаш възможност да ходиш на църква и да размисляш над важните въпроси, които ти задава православието, и над отговорите, които то ти предлага”.


Дейвид Геън

Лидерът на култовата крупа Depeche Mode Дейвид Геън се придържа към православието, откакто свързва живота си с гъркинята Дженифър Склиас.






Джеймс Белуши

Знаменитият комик Джеймс Белуши е православен албанец, който редовно посещава енорията на Сръбската православна църква в Лос Анджелис, но при това открито подкрепя независимостта на Косово и неотдавна е получил албанско гражданство.



Емир Кустурица

През 2005 г. знаменитият режисьор Емир Кустурица приема православието с името Неманя. Той твърди, че неговите далечни предци са били православни сърби и така неговото приемане на християнството е акт на завръщане към изворите. По думите на Емир, християнинът трябва да се стреми да направи света по-хармоничен, и именно такава е целта, която Кустурица преследва в своите филми.


Джонатан Джексън

Холивудският актьор Джонатан Джексън е роден в семейство на адвентисти, но преди няколко години преминава в православието заедно със семейството си. По думите на актьора, той пожелал да бъде с онези, които не казват много думи, а отдават приоритет на молитвата”.



Мюрей Абрахам

Знаменитият сериен американски актьор Мюрей Абрахам също изповядва православието. Православни са били бащата и дядото на актьора. Последният, между другото, бил известен певец в Сирия.




Боб Марли

Легендарният Боб Марли година преди смъртта си, на 4 май 1980 г., се кръщава в Етиопската православна църква в Кингстън и приема името Берхане Селасие (на ахмарски език – Светлина на Света Троица).



Крисчън Бейл

Както твърдят редица източници, Крисчън Бейл приема православието преди десет години, след женитбата си със Сандра Блажич, която е родом от Сърбия.





Макс Кавалера

Легендарният бразилски музикант, основател на групите Sepultura, Nailbomb, Soulfly и Cavalera Conspiracy бил кръстен във Ватикана на 9-годишна възраст. В интервю от 2009 г. той признава, че вярва в Бога, въпреки че не е правоверен католик. По негово мнение, „по-истинска” е православната църква, а самият той се интересува от Сръбската, Руската и Гръцката православни църкви. Жената на Макс Глория и техните деца са православни; Глория има руски корени. Нейната баба е напуснала Русия след революцията. По-късно става известно, че музикантът окончателно се е определил и е приел православието.

Превод от Руски: Татяна Филева
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.