19 април 2015 г.

Доц. Костадин Нушев: На Томина неделя Спасителят ни казва, че не трябва винаги за своята вяра да търсим практическо уверяване чрез сетивния опит

Доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с Томина неделя.

- Доц. Нушев, днес е Томина неделя. С какво църквата свързва този ден и как го отбелязва?

- Тази неделя е последният ден от Светлата седмица. С тази неделя завършва първата изключително тържествена и празнична седмица след празникът Възкресение Христово. Основното събитие, което се възпоменава и присъства в евангелието, е явяването на Иисус Христос на неговите ученици, на което присъства и апостол Тома.

Църквата ни припомня това събитие, защото Христос чрез уверяването, което е дал на Апостол Тома показва, че вярата от една страна има нужда от това да бъде проверена на практика, да има едно житейско удостоверяване, но от друга страна Исус Христос се обръща към Тома с думите: „Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тези, които са повярвали без да са ме видели”. Така Иисус Христос посочва, че много по-силна е тази вяра, която не търси физическото, сетивното уверяване. Това е посланието на днешния ден, който всъщност възпроизвежда цялата пасхална радост от Възкресението. На този ден Иисус Христос дава специална власт на своите ученици - да прощават грехове. Чрез даването на благословията на Светия дух, той „учредява” свещенството в църквата Това е вторият главен момент в евангелското събитие на днешния ден. След като самият Иисус Христос възкръсва, побеждава смъртта, учредявайки своята църква, той дава на апостолите една специална власт за свещенодействие. Затова те да продължат неговото спасително дело вече като дело на църквата с балгодатта на Светия дух. 
- Кой е Св. Тома и какво разказва за него Светото писание?

-
 Апостол Тома е един от12-те Апостоли, който е отсъствал от първото явяване на Спасителя. Евангелието ни казва, че когато всички апостоли съобщили на Тома, че възкръсналият Иисус Христос се е явил, той казал пред тях, че докато не види тялото прободено на кръста и докато не сложи ръка в раните му, няма да повярва, че възкръснал. Всъщност на това явяване в присъствието на Тома Спасителят приканва своят апостол наистина да се увери, като може да пипне тялото, да сложи пръст в раните, които са останали като спомен от разпъването на Спасителя.

-
 Как християните отбелязват този празник? С какви традиции е свързан той?

- Този празник е едно повторно отбелязване на Възкресение Христово и завършека на Светлата седмица . В древната църква до този ден християните са носили своите бели одежди, защото древната църква е кръщавала в християнската вяра на празника на Възкресение Христово. Затова именно в Светлата седмица, всички новопокръстени християни са носили своите бели дрехи, с които са излизали от кръщенето. Таз седмица е изключително важна, защото тя все още много силно напомня и присъства в Богослужението и в литургичната практика на църквата като едно повторно възпоменание за възкресението.
 
-
 Каква поука за вярата и неверието можем да си извадим от историята на Св. Тома?
- Това е събитието, с което църквата ни припомня и ни съветва да спазваме напътствието на Иисус Христос да бъдем вярващи, а не съмняващи се, защото апостол Тома е повярвал чак, когато се е увери чрез своя сетивен опит. Но Спасителят ни казва, че ние не трябва винаги за своята вяра да търсим практическо уверяване чрез сетивния опит.  


С доц. Костадин Нушев разговаря Весела Пeтрова ФОКУС

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.